Rubriky
Obecné Tipy

Na co si dát pozor při půjčení auta v autopůjčovně?

Půjčení auta může být skvělým řešením pro dovolenou, služební cestu nebo víkendový výlet. Aby váš zážitek proběhl hladce a bez nepříjemných překvapení, připravili jsme pro vás několik užitečných tipů, na co si dát pozor při pronájmu auta v autopůjčovně.

Půjčení auta může být skvělým řešením pro dovolenou, služební cestu nebo víkendový výlet. Aby váš zážitek proběhl hladce a bez nepříjemných překvapení, připravili jsme pro vás několik užitečných tipů, na co si dát pozor při pronájmu auta v autopůjčovně.

1. Smluvní podmínky

Pečlivě si přečtěte smlouvu a zjistěte, jaká jsou vaše práva a povinnosti. Důkladně prozkoumejte všechny podmínky, abyste se vyhnuli skrytým poplatkům nebo nejasnostem. Všímejte si především podmínek týkajících se storno poplatků, limitů najetých kilometrů a pravidel pro vrácení vozu.

2. Stav vozu

Při převzetí vozu si pečlivě prohlédněte jeho stav. Zkontrolujte, zda nejsou na autě škrábance, odřeniny nebo jiná poškození. Veškeré nalezené vady by měly být zaznamenány ve smlouvě nebo předávacím protokolu. Pro vlastní jistotu si můžete pořídit fotografie vozu při převzetí, které následně mohou posloužit jako důkaz o stavu auta před vaším pronájmem.

3. Pojištění

Zjistěte, jaké pojištění je zahrnuto v ceně pronájmu a co přesně pokrývá. Většina autopůjčoven nabízí základní pojištění, ale někdy se vyplatí přikoupit dodatečné pojištění pro snížení spoluúčasti v případě škody na vozidle. Ideální pojištění je tzv. Full Cover, které vám zajistí nulovou nebo jen minimální spoluúčast v případě poškození nebo odcizení automobilu.

4. Kilometrový limit

Některé autopůjčovny stanovují maximální počet kilometrů, které můžete ujet. Překročení tohoto limitu může být zpoplatněno, proto je důležité si tento detail předem ujasnit. Pokud plánujete dlouhé cesty, zvolte nabídku s neomezeným počtem kilometrů.

5. Vrácení vozu

Informujte se o podmínkách vrácení vozu, zejména o to, kde a v jakém čase máte auto vrátit. Zjistěte, zda musíte vrátit auto s plnou nádrží paliva nebo zda autopůjčovna nabízí možnost předplaceného tankování. Dodržení těchto podmínek vám pomůže vyhnout se dodatečným poplatkům.

6. Půjčení automobilu na cestu do zahraničí

Pokud plánujete s vozem cestovat do zahraničí, ujistěte se, že je to v rámci smlouvy povoleno. Některé autopůjčovny mohou vyžadovat speciální pojištění nebo účtovat dodatečné poplatky za přeshraniční použití vozidla. Vždy je lepší tyto informace znát předem, abyste předešli komplikacím na cestě.

7. Dodatečné poplatky

Některé autopůjčovny účtují dodatečné poplatky za další řidiče, mladé řidiče, vyzvednutí vozu mimo pracovní dobu nebo za různé další služby jako je GPS, dětská autosedačka apod. Tyto informace je dobré znát předem, abyste se vyhnuli nečekaným výdajům a mohli si lépe naplánovat rozpočet.

Věnujte pozornost těmto 7 výše uvedeným bodům, ať si můžete půjčení auta užít bez zbytečných komplikací a s jistotou, že víte, co přesně můžete od služby očekávat. Dobrá příprava a pečlivé čtení smluvních podmínek vám zajistí klidný a bezproblémový pronájem automobilu.

Rezervujte si ideální auto pro vaši cestu!